Onze Loki is gecheckt en voor 3 jaar goedgekeurd. Hij hoeft de komende 3 jaar niet geënt te worden tegen hondenziekte, parvo en leverziekte. Wisten jullie dat dit kon?

Titeren wordt steeds meer gedaan bij verschillende praktijken: Er wordt een beetje bloed afgenomen en vervolgens worden de antistoffen gecheckt. Wanneer je dier genoeg antistoffen heeft dan is een vaccinatie niet nodig.

Door je dier te laten titeren kun je dus heel gericht te werk gaan: Alleen vaccineren wanneer noodzakelijk. Je kunt kijken óf het nodig is en ook wélke enting nodig is. Er wordt bij de dierenarts vaak een cocktail gebruikt. Dit wil zeggen dat ze meerdere entingen tegelijk geven. Dit is echter een enorme aanslag voor het lichaam. Een vaccinatie geeft namelijk een onbalans in het lichaam door alle hulpstoffen die het vaccin bevat. Het lichaam zal overuren moeten gaan maken om die afvalstoffen ook weer het lichaam uit te krijgen. Vooral de nieren en de lever zullen extra belast worden hierdoor. Een dier dat volledig in balans is zou dit moeten kunnen. Maar die dieren komen we helaas niet zoveel tegen.

Er zijn nog zoveel factoren die meespelen. Je wilt een ent moment namelijk niet samen laten gaan met andere stress momenten. Dus niet én vaccineren én ontwormen of ontvlooien bijvoorbeeld. Verspreid die momenten. Let ook op momenten wanneer je dier bijvoorbeeld net verhuisd is, ander voer krijgt of misschien wel tanden wisselt. Dit zijn allemaal hele kleine dingetjes waar je misschien niet eens over nadenkt maar wat wel stress kan veroorzaken voor je dier. Als hier dan een enting bovenop komt kan dat de druppel zijn die de emmer doet overlopen.

Als je het zo bekijkt zouden ook eigenlijk alleen gezonde dieren wel geënt mogen worden omdat er een risico aan kan hangen. Maar zo zwart wit is het natuurlijk niet. Het is erg belangrijk om te gaan kijken wat voor jou dier het beste is op dat moment. Is het risico bijvoorbeeld heel groot dat je dier een bepaalde ziekte zou kunnen oplopen is het waarschijnlijk verstandiger om wel te enten; Op het juiste moment.

Katten kunnen getest worden op kattenziekte en bij paarden kan er gecheckt worden op antistoffen voor tetanus.

Wil je meer weten over titeren en vaccineren of ontvang je graag advies op maat voor jou dier, neem dan even contact met me op!