Centred Riding, momenteel ben ik gecertificeerd centred riding level 2 instructrice. Bij het centred riding staat de houding van de ruiter centraal. In mijn lessen betrek ik ook de houding en de manier van bewegen van het paard. Door gebruik te maken van zowel oefeningen op als oefeningen naast het paard probeer ik jullie als combinatie beter in balans te krijgen en een betere samenwerking te creëren. Hierbij staan 5 basisprincipes centraal. Het centred riding zou de basis moeten zijn van elke ruiter, of je discipline nu springen, eventing, dressuur, western of recreatief rijden is. Je leert je bewust te worden van welke spieren je in je lijf gebruikt en wanneer je deze wel of niet inzet.

Grondwerk, werken met je paard op de grond, leiderschapstraining, vertrouwen. Een belangrijke basis voor elk paard. Het draait om respect, begrip en vertrouwen voor elkaar. Het is nodig om je paard veilig van a naar b te kunnen verplaatsen, om je paard door de dierenarts, de hoefsmid of de tandarts te laten behandelen en dat ze dan braaf stil blijven staan. Ook zet ik het in om het paard zowel fysiek als mentaal voor te bereiden op het rijden later. Schriktraining kan ook een onderdeel zijn.

Rechtrichten, je paard gymnastiseren en in balans brengen vanaf de grond. Elk paard heeft van nature scheefheden. Iets dat heel normaal is en in de natuur niet voor veel problemen zou zorgen. Maar als wij mensen graag willen gaan rijden dan belasten we het paard met zijn scheefheden en maken we deze erger. En dan komen onze eigen scheefheden er ook nog eens bovenop. Wanneer het paard zo scheef belast wordt is de kans op blessures groter. Met onder andere het rechtrichten zorg je ervoor dat het paard correcte spieren kan opbouwen zodat hij ook in staat is om je te dragen wanneer je gaat rijden.

Vrijheidsdressuur, iedereen kent wel paarden die kunstjes of vrijheidsdressuur kunnen. Maar niet iedereen weet welke training erachter verschuilt. Je spreekt het denkvermogen van je paard enorm aan wanneer je vrijheidsdressuur gaat doen. Het is de bedoeling dat het paard zelf op zoek gaat naar het juiste gedrag en dat wordt dan beloond. Naast het feit dat het mentaal een goede uitdaging voor het paard is kan het ook fysiek en fijn hulpmiddel zijn. Verschillende oefeningen spreken bepaalde spiergroepen aan waardoor deze versterkt kunnen worden op een speelse manier.

Zadelmak/ruitermak maken, ik start altijd vanuit het grondwerk. Eerst moet het paard me leren vertrouwen en leren wat de hulpen zijn. Pas als dat vanaf de grond bevestigd is wordt er gestart met het werk bovenop. Het paard bepaald zelf het tempo, er is dus geen tijdsindicatie aan te verbinden. Bij de een duurt het langer dan bij de ander. Ook schriktraining en wandelen zit hierin verwerkt, zodat het veilig is om met het paard buiten op pad te gaan. Je kunt een paard op elke leeftijd wel een keer laten wennen aan iets op zijn rug, zoals een dekje, een barebackpad, een zeil, etc.

Inrijden, ook hier begint de basis vanaf de grond, vanuit het grondwerk en het rechtrichten. Voor mij hoort het bij de basis van een paard dat hij in ieder geval in stap een correcte schouderbinnen, travers en renvers kan uitvoeren. Dit is dan ook de bedoeling onder het zadel. Hoe meer het paard van te voren recht gericht wordt, hoe makkelijker hij onder het zadel in balans zal lopen. Ik zal met het paard verder werken aan onderdelen die jij graag met hem zou willen doen. Het is altijd fijn om uiteindelijk ook samen te gaan werken met jou als eigenaar. Dan kunnen jullie samen verder leren en kan ik jullie vanaf de grond verder begeleiden.

Trailerladen, er zijn niet veel paarden die in de trailer staan echt leuk vinden, en dat is ook logisch aangezien ze claustrofobisch zijn. Toch is het essentieel dat je paard dit kan. Stel je voor dat je plotseling naar de kliniek moet bijvoorbeeld. Dan wil je toch dat je paard, het liefst met zo min mogelijk stress, die trailer oploopt. Ook met het leren van trailerladen maak ik zowel gebruik van positieve en negatieve bekrachtiging. Uiteraard bepaald het paard het tempo.

Gedragsproblemen, paarden kunnen enorm veel soorten gedrag laten zien, zowel positief als negatief. Wanneer ze dit gedrag in zo’n mate laten zien dat het ze uit balans brengt is het tijd om te gaan kijken wat je eraan kunt doen. Ik ga opzoek naar de oorzaak van het gedrag en dan gaan we samen aan de slag om dat aan te pakken. Hierin gebruik ik ook mijn kennis als natuurgeneeskundig therapeut om een eventuele lichamelijke of mentale disbalans te ondersteunen en aan te pakken.

Ik kan naar jou en je paard toekomen voor lessen en training maar het is ook mogelijk om je paard voor een tijdje bij ons te zetten om een trainingsprogramma in te gaan. Dit is vooral handig bij het zadelmak maken, beleren en bij gedragsproblemen. Op deze manier kan ik namelijk dagelijks op meerdere momenten met je paard aan de slag gaan.

Heb je vragen of wil je meer weten? Stuur een berichtje!