Hoe houden paarden zich warm?
Brrrrr, het begint weer steeds kouder te worden…. Veel mensen maken zich in de winter zorgen of hun paard het wel warm genoeg heeft. Voor gezonde paardenrassen welke nog dichter bij de natuur liggen (sommige rassen zijn zo doorgefokt op uiterlijk dat onder andere de aanmaak van een wintervacht eruit is gefokt…) is het antwoord vrij simpel: ja! Zij zijn perfect in staat om hun eigen lichaamstemperatuur te regelen door het aanmaken van een flinke wintervacht. Deze paarden hebben eerder last van te veel warmte dan van de kou. De ideale temperatuur voor de meeste paarden ligt namelijk tussen de -10 en 15 graden Celsius! Wist je dat?
Het paardenlichaam is zo ontwikkeld dat ze goed overweg kunnen met kou:
De wintervacht
Deze vacht bestaat uit verschillende soorten haren. Fijne haren die zorgen voor de isolatie van de lucht en stugge haren die zorgen dat de fijne haren rechtop kunnen blijven staan. Ook bevat de vacht speciale haren die gaan liggen wanneer het regent. Kijk maar eens naar de onderste laag haren van je paard wanneer het geregend heeft. De onderste laag en de huid is altijd droog terwijl de haren aan de bovenkant nat worden. Dit gebeurt natuurlijk alleen als de vacht zijn werk ook goed doet.
Voor het aanmaken van deze wintervacht hebben ze voldoende voedingsstoffen nodig. Vooral de essentiële vetzuren die onder andere in lijnzaad zitten. Je kunt je paard tijdens de vachtwissel ondersteunen door bijvoorbeeld lijnzaad bij te voeren.
Voor meer advies/informatie over lijnzaad en het gebruik ervan mag je altijd contact opnemen!
De spijsvertering
Het spijsverteringsstelsel van het paard is enorm. Het is ervoor gemaakt om vezelrijk voedsel te verteren, dit gebeurt vooral in de dikke darm. Voedsel kan hier wel 20 tot 60 uur verblijven! Het verteren van de vezels gebeurt door middel van fermentatie. Een proces dat relatief veel tijd kost en daardoor veel energie geeft. Een mooi bij product hiervan is warmte. Dus is het heel belangrijk dat een paard constant ruwvoer tot zijn beschikking heeft om warm te kunnen blijven.
Een maatstaaf hiervoor is: 2-3 kg hooi per 100 kg lichaamsgewicht per dag. Voor de meeste paarden geldt dan ongeveer 10 tot 12 kg hooi per dag. Belangrijk is dat dit verdeeld wordt over de gehele dag. Je wilt geen periodes langer dan 4 uur waarin er geen ruwvoer beschikbaar is.
Let wel dat het hier gaat om hóói, geen kuil! Kuil zorgt ervoor dat de ph waarde in de dikke darm omhoog gaat waardoor deze in disbalans komt.
Het is geen probleem als je paard met een extra laagje vet uit de zomer komt. Dit kunnen ze prima gebruiken in de winter als extra isolatie laag.
Hoe kouder het wordt hoe hoger het metabolisme om zoveel mogelijk warmte te kunnen produceren.
Het lichaam
Het lichaam van het paard is zo ontwikkeld om zo veel mogelijk warmte te behouden en zo min mogelijk te verliezen.
Ten eerste hebben ze in verhouding een groot hoofd. Hierdoor wordt de koude lucht die ze inademen in de holtes in het hoofd verwarmt voordat deze in de longen terecht komt.
Daarnaast zijn ook de benen van het paard speciaal ontwikkeld om te kunnen blijven functioneren in koude omstandigheden. De onderbenen bevatten namelijk geen spieren. Maar onder andere ligamenten, pezen, botten etc. Doordat er minder spieren aanwezig zijn heeft het onderbeen ook minder bloed nodig waardoor het bloed minder snel afkoelt.
Normaal stroomt het bloed direct onder de huid. In koude omstandigheden worden de bloedvaten direct onder de huid en in de extremiteiten verkleint. Hierdoor blijft het bloed dat naar de vitale organen gaat warm.