Als therapeut maak ik gebruik van verschillende natuurlijke middelen en therapieën. Ik probeer eerst zo veel mogelijk te behandelen door maatregelen in te zetten, zoals bijvoorbeeld training of andere huisvesting. Indien er meer nodig is kan er gebruik gemaakt worden van onderstaande therapieën en middelen.

Aromatherapie

Bij deze therapie wordt er gebruik gemaakt van essentiële oliën. Deze heten zo omdat ze de essentie, de kern, van de plant bezitten. Ik maak zelf gebruik van de oliën van de Silverlinde. Omdat ik hiervan weet dat het goede kwaliteit is. Elke olie heeft zijn eigen fysieke en mentale werking. Ik maak gebruik van de aromatherapie als diagnostisch hulpmiddel, hierbij laat ik het dier zelf kiezen welke olie hij of zij nodig heeft. Daarnaast zet ik de oliën ook in voor bepaalde klachten, dit kan op 3 manieren: inademing, inname en massage. Elke manier van inzetten zorgt ook weer voor een andere werking.

Bachbloesemtherapie

Waar de aroma therapie lichamelijk en op emoties werkt gaan de bachbloesems nog een stapje verder. Zij werken op trillingen. Er zijn 38 types die elk individu in zich heeft. Wanneer er bij een van de types een disbalans ontstaat uit zich dat in de kenmerken van dat type. Om de balans te herstellen kan een bachbloesem ingezet worden. Wanneer de disbalans blijft bestaan kan dit ook invloed hebben op de omliggende types.

Celzouten

Celzouten zijn verwreven mineraalzouten. Ze zijn verdund waardoor makkelijk opneembaar zijn voor de cel. Door de verwrijving is het bijna niet mogelijk om een teveel binnen te krijgen. Onverdunde mineralen kunnen een belasting vormen voor het lichaam, denk aan supplementen die alleen magnesium of alleen ijzer bevatten. Elk mineraal heeft een samenwerking met een ander mineraal. Wanneer er van één teveel in het lichaam is kan dit ervoor zorgen dat de ander juist te weinig gemaakt wordt. Dit voorkom je door celzouten te gebruiken: Elk celzout bestaat uit 2 mineralen die elkaar aanvullen. Op deze manier kunnen mineraaltekorten worden aangevuld.

Fytotherapie

Bij fytotherapie wordt gebruik gemaakt van de eeuwen oude kruidenleer. Onze huidige medicatie stamt daar vanaf. Toen men eeuwen geleden ontdekte dat planten een geneeskrachtige werking hadden ging men onderzoeken welke stoffen in die plant precies wat deden. Die stoffen werden geïsoleerd en in een pil gestopt. Maar de natuur had al die stoffen niet voor niets bij elkaar in die ene plant gebracht. De ene stof houdt de andere in toom, of stimuleert juist. Je hebt de volledige plant nodig voor zijn werking. Kruiden kun je op veel manieren inzetten: vers, gedroogd, in de thee, als zalf, olie, tinctuur, etc. etc.

Ik ga regelmatig met mijn paarden een kruidenwandeling maken. Zo kunnen ze zelf kiezen wat ze willen hebben. Dieren zijn nog steeds heel goed in staat om zelf te kunnen kiezen wat ze nodig hebben. Al is hier wel enige voorzichtigheid noodzakelijk. Sommige dieren hebben dit bijvoorbeeld nooit geleerd, staan te ver van de natuur af of zijn helemaal uit balans. Dan zullen we ze moeten helpen. Ze kunnen wel weer leren wat goed voor hun is zodat ze dat in de toekomst wel kunnen gebruiken.

Ttouch

Hierbij wordt gebruik gemaakt van aanrakingen door middel van cirkelvormige of strijkende bewegingen. De visie erachter is dat je bewuster wordt door bewuste aanrakingen. Door deze aanrakingen worden hersencellen gestimuleerd en worden er nieuwe neurologische verbindingen gelegd waardoor onder andere de coördinatie verbeterd. Ttouch werk ondersteunend bij zowel fysieke als mentale klachten.

Gedrag

Gedragstherapie en training, door van elke diersoort te weten wat het natuurlijke gedrag is en wat de natuurlijke leefomstandigheden zijn kun je erachter komen waarom een dier probleem gedrag laat zien. Hierbij zijn meerdere factoren van belang zoals huisvesting, voeding, training etc. Lees hier meer over onder het kopje training.

Voeding

Voeding speelt een zeer grote rol in de gezondheid van een dier. Er zijn tegenwoordig duizenden merken en verschillende soorten voeding op de markt. Dat maakt het niet makkelijker om het juiste te kiezen. Daarbij is ook niet een standaard merk of soort het beste voor elk dier. Ook hier is het belangrijk het volledige plaatje te blijven zien. Wat kan jouw dier wel of niet verdragen en waarom dan niet? Zijn er supplementen of kruiden die dat dier goed kan gebruiken die we aan de voeding kunnen toevoegen. Voeding wordt in een consult altijd meegenomen en ik ga graag met jou opzoek naar wat het beste bij jou dier past.