In de natuurgeneeskunde staat holisme centraal. Dit wil zeggen dat ik als therapeut naar het hele dier kijk. Zowel lichamelijk, mentaal als energetisch. Ik wil weten wie het dier precies is en waarom hij of zij klachten heeft ontwikkeld. Zo ga ik op zoek naar de oorzaak van de klachten zodat we die samen kunnen aanpakken en het dier weer in balans kunnen brengen. Die zoektocht kun je vergelijken met een puzzel. Elk stukje informatie dat ik krijg is een puzzelstukje, en wanneer deze allemaal in elkaar passen kun je het grotere geheel zien.

Algemeen genomen kijkt een dierenarts veel minder holistisch. Ze kijken naar de klacht en geven daar een middel voor. Als natuurgeneeskundig therapeut kijk ik veel verder en probeer ik op zoek te gaan naar de oorzaak. Dit wil niet zeggen dat je niet naar een dierenarts moet gaan! Een klacht kan zo heftig zijn dat dat nú symptomatisch behandeld moet worden. Wel kan er dan een samenwerking aangegaan worden zodat het dier na de behandeling op een natuurgeneeskundige manier ondersteund kan worden zodat de balans sneller zal herstellen.

Het is namelijk niet zo dat een dier niet ziek mag worden. Een ziekte is een uiting van het lichaam dat er een disbalans is waarmee het lichaam bezig is. Wanneer een dier verder gezond is kan het lichaam dat zelf aan en zorgt het ervoor dat het dier weer in balans komt. Wanneer dit om de een of andere reden niet lukt kunnen wij het dier gaan ondersteunen en helpen maar hier kan dus wel een diagnose van de dierenarts voor nodig zijn.